İzmir'in göbeğinde radyasyon
İzmir'in göbeğinde radyasyon
TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nün Makine Kimya Enstitüsü Kurumu’na gönderdiği hurdalarda yüksek oranda radyasyon çıktı. Malzemeler kamyonlarla geri gönderilirken kurum olağanüstü toplantı yaptı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) devreye girmesi beklenirken radyasyonlu malzemeler her gün on binlerce insanın ulaşım için yolunun düştüğü Halkapınar’a yakın bir bölgeye yığıldı.
Türkiye, kamuoyunda ‘İzmir’in Çernobili’ olarak tanınan Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasında çıkan nükleer atıkları tartışırken ikinci tehlikeli gelişme bu kez Konak’ta yaşandı. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’ne ait Halkapınar’da depolarda bekletilen ve daha sonra Makine Kimya Enstitüsü’ne gönderilen hurdalarda yüksek oranda radyasyon tespit edildi.
GERİ GELDİ
GERİ GELDİ
TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğunda bulunan İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir ve Denizli illeri başta olmak üzere birçok ilçe sınırlarından toplanan hurda ve atık malzemeler binlerce vatandaşın sabah akşam kullandığı İZBAN ve İzmir Metrosu’nun kesişme-aktarma noktası Halkapınar’da yakın bölgeye yığıldı. Depoda uzun süre bekleyen başta elektronik ürünler olmak üzere trenlerde kullanılan malzemeler daha sonra kamyonlara yüklenerek Aliağa’ya gönderildi. Resmi kurumların hurda malzemelerini toplayan Makine Kimya Enstitüsü’nün Aliağa’daki bertaraf yerine gönderilen malzemelerde araştırma yapılınca gerçek ortaya çıktı. TCDD’den gönderilen 27 bin kilonun üzerindeki malzemelerde radyasyon tespit edildi. Normal değerlerin çok üstünde olan oranın ardından Aliağa’daki tesisler malzemeyi kabul edemeyeceklerini dile getirdi. İlk partide radyasyon tespit edilince geriden gelecek olan kamyonlar da yola çıkamadı. Aliağa’da yeterli yer bulunmadığı gerekçesiyle geri gönderilen malzemeler TCDD’nin Alsancak’taki boş arsalarından birine geri döküldü.
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Radyasyonlu malzemelerin Makine Kimya’nın adına çalışan şirket tarafından kabul edilmemesi üzerine ortaya çıkan problem nedeniyle TCDD’de olağanüstü hal ilan edildi. Yetkililer ve birim müdürleri gece geç saatlere kadar toplantılar yaptı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu ile ilgili bilgi verildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile bağlantıya geçilirken bölge müdürlüğü yetkililerinin TCDD Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’na da haber verdiği ifade edildi.
TEHLİKELİ Mİ?
TCDD’nin çeşitli yerlerinde kullanılan malzemelerde tespit edilen radyasyonun oranı ve etkileri hakkında henüz bir araştırma yapılmazken radyasyonun ne kadar alanda etkili olacağı ise şimdilik bilinmiyor. Makine Kimya’nın kabul etmediği, şehrin göbeğinde insanların yaşam alanına dökülen atıkların ne zaman kaldırılacağı ise meçhul durumda…
Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ
Hiç yorum yok: