SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Kocaoğlu’ndan Suriye mesajları

Kocaoğlu’ndan Suriye mesajları

Hollanda Koalisyon Ortağı ile Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü’nü ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Suriyeli mülteci sorununa değindi, "Suriye’de savaş devam ettiği sürece göç durmayacak. Barışa giden yol ve yöntemler, geçmişte yapılan hatalarda saklı" dedi.

Hollanda Koalisyon Hükümeti ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin (PvdA) Lideri Diederik Samsom ile Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ve Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Kati Piri, göç konuları ve Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sınırlamalar hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Başkan Kocaoğlu’nun makamında ağırladığı heyette Ankara Hollanda Büyükelçiliği Başkatibi Erik van Oudheusden ile Hollanda İzmir Fahri Konsolosu Oğuz Özkardeş de yer aldı. Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma sonrası önümüzdeki süreç için Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu’nun öngörüsünü soran Samsom, "Bu probleme birlikte çözüm bulmak durumundayız" dedi. 

AB ile belli bir noktada mutabakata varılmasını, çalışmaların karşılıklı yürütülmesini ve belli komisyonlar kurulmasını yararlı bulduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Esas problem istihdam. İşsizlik problemi yaşanan, eğitimli gençlerinin bile işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğu bir ülkede mültecilerin emek arzına sürülmesi son derece sıkıntılı. Burada istihdam ve yerleşim sorunlarının hep birlikte ele alınması gerekiyor" diye konuştu.

Suriye’de çatışma, gerginlik, savaş devam ettiği sürece göçün durdurulamayacağına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çatışma ortamı uzadığı müddetçe mültecilerin tekrar vatanlarına dönme şansları, arzuları, istekleri de giderek azalıyor. İki milyonu aşkın insandan bahsediyoruz. Biz bunun ne kadarını eğitebiliriz, barındırabiliriz, ne kadarına yiyecek sağlayabiliriz; hepimizin gücünü aşan bir konu bu. AB ekonomik olarak katkıda bulunup diğer yönden destek olmaya çalışsa da, bu sorun bizim ülkemizde. Bizim ülkemizde olduğu için de çözümü en çok bizim bulmamız gerekiyor. İşin para tarafıyla hiç ilgilenmiyoruz. Konunun çözümü için merkezi hükümetin verdiği kararlara destek olacağız. Oraya dönme imkanları veya dönmenin teşvik edilmesi gibi projelerin yaşama geçmesi gerekir. En çok etkilenen ülke olarak, barışın tesisinde Türkiye’nin rolünün önemli olduğunu düşünüyorum. Suriye politikasında herkesin hata yaptığını düşünüyorum. Geçmişte hata yapanların bu sorunu çözmesi için çok büyük emek ve fedakarlıkta bulunması gerekmektedir."



Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ve Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Kati Piri’nin "Merkezi hükümet bizden para yardımı, vizelerin kalkması ve AB’ye giriş sürecinin tekrar masaya yatırılmasını şart koştu. CHP olarak siz bu anlaşmayı yapsaydınız ne isterdiniz? Neyi pazarlık konusu yapardınız?" sorusunu Başkan Aziz Kocaoğlu şu şekilde yanıtladı:

"AB, Türkiye’yi dışarıda tutarak Orta Doğu’da yaşanan problemlerden kendini koruyup soyutlayamıyor. Türkiye ve tüm vatandaşları Avrupa kapısında çok fazla bekletildiğinden, AB’ye eski oranda sıcak bakmıyor. Bu coğrafyada Müslümanlar içerisinde gelenekleri olan ve demokrasiyle, cumhuriyetle, laiklikle idare edilen tek ülkeyiz. Biz sosyal demokratlar olarak AB sürecinin bir an önce hızlanmasını, büyük adımların atılmasını istiyoruz. Bizim ülkemizde problemler olsa da gelişmiş insan gücümüz, gelişmiş sayılabilecek de bir ekonomimiz var. Türkiye öyle bir noktada ki, ya en kısa zamanda AB ile entegre olacak ya da çok kısa bir süre sonra insan hakları ve demokrasi açısından çok farklı bir yere savrulacak. O zaman AB-Türkiye ilişkisi diye bir şey söz konusu olmayacak."

Hiç yorum yok: