Yetenekli öğrencilerin zihinleri 'resfebe' ile güçleniyor
Kütahya'daki Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi'nde, resfebe uygulamalarıyla çocukların zihinlerinin güçlendirilmesine çalışılıyor
KÜTAHYA - RAMAZAN DOĞAN
Kütahya'da, yetenekli çocuklara eğitim verilen Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi'nde, öğrencilerin hayal güçlerinin geliştirilmesi amacıyla "kelime ve kelime gruplarının harf, sayı ve resimlerle temsil edildiği" resfebe uygulamaları yapılıyor.
Merkezde görevli sınıf öğretmeni Leyla Türker, KHA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi okullarında öğrenimlerine devam eden yetenekli öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak için bazı projeler uyguladıklarını söyledi.
Resfebenin bu projelerden biri olduğunu belirten Türker, şöyle devam etti:
"Resfebe, 'rebus' kelimesinden geliyor. Rebus, bir kelime veya kelime grubunun sayı, renk veya harflerle ifade edilmesine deniliyor. İnternetten çocukların hayal gücünü geliştirmeyle ilgili araştırma yaparken resfebeyi gördüm. Bu çalışma okulumuzda oldukça ilgi gördü, öğrencilerimizin dikkatini çekti. Bütün öğrenciler resfebe okumaya çalıştı ve sonrasında da resfebe yapmaya başladı. Resfebenin öğrenciler üzerinde olumlu birçok etkisi oldu."
Türker, resfebenin öğrencilerin hayal gücü ve analitik düşünme becerisini geliştirdiğini vurguladı.
Resfebe okuyanların daha sonra harf, sayı ve resimlerle kelimelerin karşılıklarını oluşturduğunu anlatan Türker, "Resfebe ile öğrencilerin strateji geliştirme becerileri de gelişiyor" dedi.
Uygulamanın veliler tarafından da olumlu karşılandığına değinen Türker, bu durumun kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Resfebe yarışması
Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ali Fazıl Akkoç da resfebeyi merkeze gelen 100'ü aşkın ilkokul ve ortaokul öğrencisine uyguladıklarını aktardı.
Çalışma sonucunda resfebenin öğrencilerin başarılarına çok büyük yararı olduğunu gözlemlediklerine işaret eden Akkoç, "Daha sonra bu çalışmayı genelleştirelim dedik. Milli Eğitim Bakanlığından aldığımız izinlerle Türkiye genelindeki ilkokul ve ortaokullarda resfebe yarışması düzenledik. Yarışmamıza çok büyük oranda katılım oldu. Yarışmaya gönderilen eserlerin bir bölümüyle açtığımız sergi sayesinde resfebeyi halkımıza anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Öğrencilerden Halil İbrahim Kampa ise resfebenin derslerine önemli ölçüde katkı sağladığını ifade etti.
Hiç yorum yok: