Amazonların mirası yılkı atları için doğal ortam
Samsun'un Terme ilçesinde, sahiplerince başıboş bırakılan ve zamanla sayıları artan yılkı atlarının trafikte yarattığı tehlikenin ortadan kaldırılması için proje başlatıldı.
SAMSUN
Terme Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmayla Gölardı Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme sahası içinde yılkı atları için özel alan oluşturuldu.
Projeyle ilgili bilgi veren Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, nesli tükenme tehlikesi bulunan yılkı atlarının, sahiplerince başıboş bırakıldığı ve zamanla sayıları arttığı için özellikle karayolu çevresinde tehlike oluşturduğunu, kazalara yol açtığını anlattı.
Bunun önlenmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptıkları çalışma sonrası, 100 civarında başıboş yılkı atının Gölardı Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme sahası içindeki yaklaşık 400 dönümlük araziye bırakıldığını kaydeden Kul, şu bilgileri aktardı:
''Bizim için bir değer olan yılkı atlarının da artık bir evi, yuvası var. Burası büyük ve çevrili bir alan. Çevredeki tüm başıboş yılkı atlarını zamanla buraya getirmeyi planlıyoruz. Buradaki 3 bin 355 hektarlık alan, doğal hayatı geliştirme alanı. Burada su basan orman, sulak alan ve kuş cenneti, nesli tükenmekte olan kuşlar var. Yaptığımız müracaatla yakında bu alanın milli park statüsüne kavuşması bekleniyor."
Kul, bölgenin, geçmişte "Amazonlar''ın başkenti olduğunu, tarihte savaşçılığıyla bilinen bu ulusun yaşadığı yer olan Simenlik ve Akgöl’ün hemen yakınında bulunduğunu anımsatarak, ''Yılkı atlarının bizlere Amazonların mirası olduğunu düşünüyoruz. Amazonların başkenti olan Terme'de, Amazonlardan miras kalan bu atlara sahip çıkacağız" dedi.
Hiç yorum yok: