SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Serapion Tapınağı projesi bitme aşamasında

SELÇUK’ta her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan dünyaca ünlü Efes Antik Kenti, Celcius Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı ve tiyatrosunun yanında yeni bir görsel simgeye kavuşacak. Anadolu’dakilerin en büyüğü olan, geçen yüzyılda bir bölümü kazıldıktan sonra terk edilen Serapion Tapınağı yeniden canlandırılacak. Tapınakta Efes Vakfı’nın katkılarıyla dört yıl önce yeniden başlayan çalışmaların bilimsel bölümü tamamlandı. Tapınağın ön yüzünde bulunan ve yüksekliği 10 metre, ağırlığı 600 tonu bulan dev alınlığı oluşturan 300 parçalık puzzle bitirildiğinde Efes’in yeni bir simgesi olacak.

İki proje hazırlandı

İş dünyasının önde gelen kurumlarının kurduğu Efes Vakfı’nın yönetim kurulu üyeleri Serapion Tapınağı ve Yamaç Evler 2’deki çalışmaları görmek için Efes’e geldi. Vakıf ve Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Efes denilince akıllara Celcius Kütüphanesi’nin geldiğini belirtti, “Hadrian Tapınağı, tiyatro ve kütüphane ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yerler. Bunlara Serapion Tapınağı’nı da eklemeyi amaçlıyoruz. Bu dev tapınak, Efes’in yeni yüzü haline gelebilir” diye konuştu.


Tapınağın restorasyonu için iki proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Kocabıyık, “Tapınağın ön yüzündeki üçgen alınlıkla ilgili seçeneklerden biri eskisi gibi sütunların üzerine koymak ya da başka bir yerde sergileyerek ziyaretçilerin alınlığın her iki yüzünü de görebilmelerini sağlamak. Çünkü her iki yüzde de görülmeye değer işlemeler mevcut. 600 tonluk dev kütlenin sütunların üzerine yerleştirilmesi hem maliyetli ,hem de riskli. Çünkü sütunların dayanıklılıklarının zaman içinde kaybolması, deprem riski gibi sorunlar var.
Alınlığı tapınağın hemen yanı başında sergilemek yeni bir fikir” dedi. Çalışmanın bütçesinin de henüz kesinleşmediğini sözlerine ekleyen Kocabıyık, restorasyonun 7-8 yıl süreceğini, maliyetinin ise 3-4 milyon doları bulacağını tahmin ettiklerini söyledi.


İlk kez bilimsel çalışma

Kazı öncesinde bilimsel çalışmanın maliyet açısından her zaman mümkün olmadığını söyleyen vakıf yönetim kurulu üyesi ve Efes Kazı Başkanı Sabine Ladstaatter ise, “Serapion, bir bölümü dağın içine oyulmuş bir tapınak. Kalıntıların ne kadar derine gittiğini araştırdık. Mabedin zemininin kuvvetli olup olmadığını öğrendik. Bilimsel çalışmalar bitti. Ekim ayından sonra da restorasyonla ilgili çalışma başlayacak” dedi.
Üçgen alınlığın parçalarının tümünün ellerinde olduğunu vurgulayan Ladstaatter, “Celcius’un parçalarının yüzde 90’ının bulunmuş olduğunu düşünürsek çalışmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Restorasyonun uluslararası düzeyde kabul görmesi için yapının en az yüzde 80’inin ayağa kaldırılması gerekiyor” diye konuştu. Ladstaatter, üçgen alınlığın birleştirildikten sonra başka bir yerde sergilenmesinin yenilikçi bir yaklaşım olduğunu da dile getirdi.
***
VAKIF YÖNETİMİ
150 yıldır sürdürülen çalışmalara destek amacıyla 2010’da kurulan Efes Vakfı’nın yönetim kurulunda Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Holding gibi Türkiye’nin önde gelen gruplarının yanı sıra Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ile Garanti Yatırım Başkanı Metin Ar bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Avusturya Bilim ve Araştırma Federal Bakanı Dr. Beatrix Karl ve Avrupa Birliği Avusturya Resmi Temsilcisi Dr. Johannes Hahn ise onursal başkan. Vakıf 2010 yılından bu yana 670 bin euro kaynak kullandı.

Hiç yorum yok: