SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Balıkesir'de seçim başa baş geçti



Cumhurbaşkanlığı seçimi için 917 bin 138 seçmenden 730 bin 151'i oy kullandı. AK Parti adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 351 bin 154 oy alıp ikinci sırada yer aldı



CHP ve MHP'nin çatı adayı İhsanoğlu ise 357 bin 173 oyla ilk sıraya oturdu. Erdoğan'ın kılpayı önde bitirdiği seçimlerde Demirtaş ise 21 bin 824 oy almayı başardı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Balıkesir'de 917 bin 138 seçmenden 730 bin 151'i oy kullandı. Seçimlerde AK Parti'nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 351 bin 154 oy ile ikinci sırada yer alırken, CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 357 bin 173 oy ile ilk sıraya oturdu. Balıkesir'de seçim sonuçlarına bakıldığında başa baş geçti.
Balıkesir halkı, Türkiye'nin halkoyu ile ilk defa Cumhurbaşkanı'nın belirlendiği seçimlere ilgi büyüktü. Seçmenlerin yüzde 83'ü sandık başına gitti. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 351 bin 154 oy karşılığı olan seçmenin yüzde 48.09'unun oyunu almayı başardı. Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise 357 bin 173 oyla seçmenlerin yüzde 48.92'sinin oyunu aldı. Selahattin Demirtaş ise aldığı 21 bin 824'lük oyla partisinin oy sayısını yükseltti.

Tatile ara verildi
Sabah saatlerinde seçmenlerin oy kullanmaya gittiği Balıkesir'de tatil yöreleri boşaldı. Kuzey Ege'deki tatil merkezlerinde, vatandaşların pek çoğunun oy kullanmak için ayrılması dolayısıyla sahiller önemli ölçüde boş kaldı. Ayvalık, Akçay, Altınoluk, Ören ve Güre'yi kapsayan, yaklaşık 127 bin ikinci konutun bulunduğu Edremit Körfezi'nde, hafta sonu olmasına rağmen sahillerin boşluğu dikkati çekti. Bölgede, Ayvalık'ın Duba, Kapri ve Sarımsaklı, Burhaniye'nin Ören ve Öğretmenler Mahallesi plajları ile Akçay ve Altınoluk sahilleri, cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla adeta kış günlerindeki sakinliğine büründü.

Seçim sakin geçti
Balıkesir'de seçim sakin bir havada geçki. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, oyunu Zübeyde Hanım Anaokulu'nda 1079 numaralı sandıkta kullandı. Turhan, oy kullanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Vali Turhan, "Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa Cumhurbaşkanımız kendi oylarımızla, halk oyu ile seçiliyor. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur. Yine huzur ve güven ortamı içinde insanlarımızın özgürce oylarını kullanmaları bizler için mutluluk kaynağı. İnşallah ülkemiz ve dünya için hayırlı olsun diliyorum" dedi.

Millete hizmet edecek

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur da oyunu Çiğdem Batubey Ortaokulu'nda bulunan 1224 numaralı sandıkta kullandı. 'Hayırlı Olsun' temennisi ile oy zarfını sandığa bırakan Uğur, "Cumhurbaşkanı halk oyu ile belli olacak, ülkemiz için çok güzel bir gelişme. Hayırlı ve uğurlu olsun diyorum. Ülkeye belediye başkanı olarak ve Başbakan olarak hizmet eden Recep Tayyip Erdoğan, inanıyorum ki, Cumhurbaşkanı olarak da millete hizmet edecek. Nasıl belediye başkanlığı ve Başbakanlığı farklı ise Cumhurbaşkanlığı'da farklı olacaktır. Seçim de zaten olaysız, sakin bir havada geçiyor. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun" dedi.

SİYASETÇİLER NE DEDİ?

AK Parti Milletvekili Cemal Öztaylan: Vatana millete hayırlı olsun. Sonuç zaten seçimlerden önce belliydi. Ülkemiz için çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Ülkemizin önü açıldı. Türkiye gerçek liderine kavuştu.
AK Parti Milletvekili Tülay Babuşçu: Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha Türkiye'nin lideri olduğunu gösterdi. Yeni Türkiye'nin adımları atıldı. Balıkesir olarak ta Sayın Başbakanımızın yanında olduğunu gösterdi. Türkiye ilerlemeye ve demokrasiye oy verdi.
AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu: Türkiye tercihini yaptı. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Türkiye değişime ve gelişime oy verdi. Artık Türkiye'den de bir Dünya lideri çıkacağını gördük.

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur: Türkiye seçimini yaptı. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu sonuçlar Türkiye'nin istikrardan yana oy verdiğini bir kez daha gösterdi. Ülkemiz artık dünya liginde daha güçlü bir şekilde temsil edilecek.
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler: Ülkemiz için bana göre beklenen bir sonuç oldu. Türkiye yeniden istikrara oy verdi. İnsanlar artık güçlü ve istikrarlı bir Türkiye ile lider istiyor. Sonuçların ülkemizde hayırlı olmasını diliyorum.

Kuzey Ege sahilleri boş kaldı
Kuzey Ege'deki tatil merkezlerinde vatandaşların pekçoğunun oy kullanmak için ayrılması dolayısıyla sahiller önemli ölçüde boş kaldı. Ayvalık, Akçay, Altınoluk, Ören ve Güre'yi kapsayan, yaklaşık 127 bin ikinci konutun bulunduğu Edremit Körfezi'nde, hafta sonu olmasına rağmen sahillerin boşluğu dikkati çekti. Körfezden, İstanbul başta olmak üzere Bursa, Balıkesir ve Eskişehir gibi büyükşehirlere giden tatilciler, seçim öncesi son iki günde çevre yollarında yoğunluk oluşturdu. Bölgede, Ayvalık'ın Duba, Kapri ve Sarımsaklı, Burhaniye'nin Ören ve Öğretmenler Mahallesi plajları ile Akçay ve Altınoluk sahilleri, cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla adeta kış günlerindeki sakinliğine büründü.

Huzurevlerinde sandık kuruldu

Cumhurbaşkanı seçimi kapsamında Balıkesir Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kurulan sandıkta, engelli ve yaşlılar oy kullandı. Birçok yaşlı kendi imkanlarıyla oyunu kullanırken, bazıları görevlilerden destek aldı. Huzurevi görevlileri, yürüme güçlüğü çekenleri tekerlekli sandalyeyle, bastonla yürüyebilenleri de koluna girerek sandık başına getirdi. Burada oyunu nasıl kullanacağı anlatılan yaşlılar, kabin arkasına geçerek, vatandaşlık görevini yerine getirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaklaşık 4 bin engelli ve yaşlı vatandaşın oy kullanması için, Ankara'daki 5, İzmir'deki 4, İstanbul'daki 3, Bolu, Eskişehir ve Karaman'daki 2'şer, Afyonkarahisar, Artvin, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Samsun ve Yozgat'taki 1'er kuruluşta sandık kurulacağını bildirmişti.

YORUM / DEVRİM DERİN
CHP'li seçmen çatı adayını kabul etmedi

Balıkesir halkının, yaz aylarını Körfez bölgesindeki ikinci konutlarında geçirme geleneği bilinir. Bu yüzden sıcak günlerde kent boşalmış hissi verir. Önceki gün bile sokakların sakinliği dikkat çekerken, dün Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle kentteki evlere dönüş hareketi vardı. Yani Balıkesirliler, geleneği oy kullanmak için bozdu.

SANDIĞA KOŞTULAR
Türkiye genelinde sandığa gitme oranı yüzde 76 iken, Balıkesir'de sandığa gitme oranı yüzde 83 oldu. Balıkesir, çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu kabul etmedi. Özellikle CHP'li seçmenin kabullenmediği seçim sonuçlarında da ortaya çıktı. Mart ayında yapılan seçimlerde oy oranları toplamda yüzde 54 olan CHP ve MHP'nin ortak gösterdikleri aday rağbet görmedi.
Çatı adayı partilere yüzde 10'luk bir oy kaybına yol açtı. AK Parti adayı Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise partinin yerel seçimlerdeki yüzde 39'luk oy oranını yüzde 50'lere çıkarttı. Anayasa referandumunda yüzde 52 ile hayır oyu veren Balıkesir, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise oyunu Erdoğan'dan yana kullandı.
Balıkesir'de sonuçlar beklenenden farklı gerçekleşmedi. AK Parti oy oranını artırırken, CHP ve MHP'nin destekledikleri çatı adayı İhsanoğlu'nun oy oranında düşüş yaşandı. Selahattin Demirtaş ise yüzde 1'lik bir artışla partisinin oyunu yükselten isim oldu. Balıkesir tercihini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yana kullandı

Hiç yorum yok: