SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
SİTEMİZE UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

İzmir Zirvesi iki ülke işbirlikleriyle ilgili müjdeler verdi.

İZMİR’deki Başbakanlık Ofisi’nde önceki gün yaklaşık 6 saat görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, iki ülke işbirlikleriyle ilgili müjdeler verdi.

 
Türkiye-Yunanistan 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından taraflar arasında imza töreni gerçekleşti. Tören sonrası Davutoğlu ve Çipras ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Yunanca “Hoşgeldiniz” diyerek başlayan Başbakan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
FERİBOT SEFERLERİ YAPILACAK
İzmir, Anadolu’nun Ege’ye uzanan kapısı, Akdeniz’e uzanan penceresi ve Yunanistan’a en yakın noktadaki bir kent. Burada dostluk mesajlarımızı, iyi komşuluk dileklerimizi, Ege’yi bir huzur ve refah bölgesi yapma irademizi birlikte sergilemiş ve deniz arasındaki iki dost ve komşu halkın birlikteliğini dünyaya göstermiş olduk. Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük iş imkanları var ama en önemli unsur iki taraf arasındaki dostluk ilişkisi. Bakanlarımızın bundan sonra da ailenin fertleri gibi karşılıklı temaslarla geleceğimizi, gelecek nesillerin dostluk köprülerini kuracağına inanıyorum. Çok önemli projeleri birlikte düşünüyoruz. Ulaştırma alanında Ege’nin iki yakasını yakınlaştırabilmek için çok güçlü bir irademiz var. İzmir-Selanik arasında feribot seferlerinin başlaması için altyapı çalışmalarımız tamamlanıyor. İnşallah iki güzel Ege şehri birbirine tarihte olduğu gibi bugün de doğrudan bir hatla bağlanacak.

İKİ KENT ARASI THY SEFERİ
İzmir, Selanik ve İstanbul arasında da hızlı tren çalışmasını gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca toplantımız sırasında Atina ile Ankara arasında doğrudan havayolu ulaşımı bulunmadığını fark ettik. Türk Hava Yolları yetkilileriyle temas kurduk. İnşallah Ankara ile Atina arasındaki uçuşlar en kısa sürede başlayacak. İki dost komşu ülke arasında başkentler arasında havayolu ulaşımının olmaması kabul edilebilecek bir durum değil. Ümit ederiz Ankara’dan Atina’ya, Atina’dan Ankara’ya uçan uçaklar burada İzmir’de oluşturduğumuz barış mesajını daha da güçlü bir şekilde taşıyacaklar. Bütün bu işbirliği alanlarını taçlandıracak şekilde de kültürel ve eğitim alanında da geçmiş olumsuz hatıralarla değil, olumlu hatıraların aktaracak irtibatlar için ders kitapları gözden geçirilecek. İzmir Başbakanlık Ofisi’nde ilk ağırladığım misafirin karşı kıyıdan dost bir başbakan olması beni çok mutlu etti. Başbakanlık Ofisi’ni çok daha sık kullanacağız. Sayın Çipras da bu ofisi her zaman değerlendirebilir.”
BU ŞEHİR TARİHİ BİR ŞEHİR
İzmir’e 95 yıl aradan sonra gelen ilk Yunanistan Başbakanı olan Aleksis Çipras da şunları paylaştı: “Bugün burada İzmir’de, Ege Denizi’ni gören bir balkonda tarihi sorumluluk hissetmekteyim. Bu şehir kültür kavşağını oluşturan tarihi bir şehir. Birçoğumuzun hafızasında savaşları, göçü hatırlatan bir tarafı da var. Bunlar hepimizin tanıdık olduğu şeyler, bugün de benzer sorunlarla karşı karşıyayız. Ancak İzmir aynı zamanda kozmopolit, halkların barış içinde yaşadıkları bir şehir. İşte biz bunun için bu konsey toplantısını burada gerçekleştirdik. Bunun anlamı biz bu şehrin hafızalarda olumsuz anılarla anılmasını istemiyoruz. Halklarımız için daha iyi gelecek hazırlamak istiyoruz.” İkili görüşmeler çerçevesinde ortak birçok işbirliği kararı aldıklarını da kaydeden Çipras, turizm, enerji, doğalgaz boru hatları, demiryolu ve deniz yolu alanında önemli anlaşmalarna imza attıklarını vurguladı.
ÇİPRAS VE BEN YANINIZDAYIZ
DAVUTOĞLU ve Çipras, Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği Türkiye-Yunanistan İş Forumu’nda da iki ülke yatırımcılarına mesaj verdi. Davutoğlu, “Ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkmasının hedefliyoruz. Bu yönde sarf edeceğiniz her çabada Çipras ve ben yanınızda olacağız” dedi. Çipras ise, “Yeni diyalog kanalları açmamız, özellikle turizm konusunda yeni işbirliği kanalları açmamız çok önemli” diye konuştu.
EKONOMİLER ENTEGRE OLSUN
İZMİR Ticaret Odası’nca Hilton Oteli’nde düzenlenen, vergi rekortmeni olan Türk-Yunan ortaklı firmalarla İzmirli vergi rekortmeni işadamlarının ödüllendirildiği törene katılan iki başbakan burada da işadamlarına seslendi. Davutoğlu dostluk yemeği galasındaki buradaki konuşmasında da Ege vurgusu yaptı. Selanik’i çok sevdiğini, bugünlerde yazdığı bir kitabına önemli bir bölümünün de Selanik’le ilgili olduğunu bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti: “Selanik hinterlandı Avrupa’ya, Balkanlar’a açılan limandı. İzmir de Asya’ya açılan, Anadolu’ya açılan en büyük liman. Şimdi bunları, iki şehrin kaderini tekrar birleştirmenin vakti geldi. Bugün aldığımız kararla feribot seferleri başlayacak. İzmir’e gelen Yunan malları, İzmir üzerinden hinterlandı da organize ettiğimiz için hızlı trenle Hazar’a kadar gidebilecek. Otoyollarla aynı güzergahtan Asya’nın derinliğine gidebilecek. İzmir’den Selanik’e ulaşacak, Asya derinliğinden gelen mallar da Avrupa içine doğru seyrüsefer halinde seyredebilecek. Yine Selanik’le İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz ki, bu iki kadim şehir birbirleriyle irtibatlansın. Bu şekilde ekonomilerimiz, ticaretimiz entegre olsun. İki başkent havayoluyla birleşecek. İzmir’in Atina’ya bağlanması konusunda biz hazırız ancak Yunanistan bu anlamda muhatabımız havayolu şirketinin zarar etmemesi için bir formül üzerinde çalışılacak. Daha fazla hava ulaşımı, daha fazla demiryolu ulaşımı, daha fazla ticaret, daha fazla bağlantı şart. Turizm olağanüstü imkan. Bugün aldığımız kararla ortak turizm paketleri oluşturacağız.”
ÖDÜL ALANLAR
GELİR VERGİSİ: 1. İhsan Çınar 2. Ali Özkan 3. Vedat Zor KURUMLAR VERGİSİ: 1. Gediz A.Ş. 2. İmbat Madencilik A.Ş. 3. Batıçim A.Ş.YUNAN
FİRMALARI: 1. İlknak Su Ürünleri 2. Palaplast İzmir Plastik 3. ALUMİL S.A.
Ortak özellikler var
Çipras ise şunları kaydetti: “İzmirliler olarak bana yoğun sevgi gösterisinde bulunmamız beni çok mutlu etti. İzmir tarihi açıdan önemli bir kent. Ege Denizi’nin kültürüyle yakından bağlı bir kent. Burada yaşayan tüm halkların kültürel damgasını içeren bir şehir. Burada bulunan çeşitli kültürler İzmir’e bir özellik kazandırmış. Bu şehirle bizler çok yakında denizden bağlanmayı ümit ediyoruz. Selanik de İzmir gibi tarihi, ticari kozmopolit bir şehir. Önümüzdeki süreçte iki şehir yakınlaşacak. Bu iki kentin ortak özellikleri var. Bizler bunun için çaba gösteriyoruz ve yol açıyoruz. Bugün bunun için anlaşmalara imza attık. Ege bizim ortak denizimizr. İki kültürü yakınlaştıran bir denizr. Aynı zamanda Ege’nin limanları buluşma ve fikir üretme merkezi bilgi üretme ve aşılama merkezi. Birbirlerinin kültürlerine yaklaşım merkezi. İzmir’de toplantının yapılması çok özellikli. İki liman şehrinin beraber çalışması ve birlikte işbirliğinde bulunmak bize yol açıyor. İki kentin ekonomik açıdan kalkınması, turizmin, gemiciliğin, denizciliğin kalkınmasıı ortak hedefimiz. Eminim Ege’nin kokusu bize ilham verecek ve bunları çözümleyecek.”
 
İzmir Ekonomi'den Onursal Diploma
ÇİPRAS’a, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nce ‘onursal doktora’ unvanı verildi. Rektör Prof. Oğuz Esen, İşletme Fakültesi’nin, Çipras’a, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin peş peşe ortaya çıkan ekonomik, siyasi, insani krizlerle sarsıldığı ve mücadele ettiği dönemde toplumlara verdiği olumlu mesajlar ve uyguladığı umut vaat eden politikalardan dolayı ‘politik iktisat’ alanında onursal doktor unvanı verilmesinin uygun olacağına oybirliğiyle karar verdiğini söyledi.

RAHAT KAZANABİLİRSİNİZ
Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ise Aleksis Çipras’a Yunanca teşekkür edip, “Yunanistan’dan sonra burada da aday olabilirsiniz ve rahat kazanırsınız” dedi. Üniversite olarak çok sık onursal doktora vermediklerini de vurgulayan Demirtaş, “Çipras uyguladığı politikalarla hem kendi halkına, hem de ekonomik krizden etkilenen diğer ülkelere umut oldu. Geçen yıl önemi giderek artan mülteci krizini şiddet dışında yöntemlerle dayanışma ve sosyal politikalarla başarıyla yönetti” diye konuştu. Ekrem Demirtaş daha sonra Aleksis Çipras’a onursal doktora unvanı ile cüppesini verdi, İEÜ’de tasarlanıp dokunan halıyı hediye etti. Çipras da onur günü yaşadığını dile getirdiği konuşmasında, “Genç ve aydın kişilerle beraber olduğum için mutluyum” dedi.
Kardeşliğin denizi
ZİRVE denizcilerde büyük heyecan yarattı. Türkiye-Yunanistan 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda alınan kararları memnuniyetle karşıladıklarını belirten Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Selanik ile Alsancak arasındaki kardeş liman anlaşmasının iki ülkenin dostluğunu geleceğe taşıyacak çok büyük bir adım olduğunu söyledi, şu bilgileri paylaştı: “Birbirinin ikizi olan, aralarında güçlü tarihi bağlar bulunan iki şehrin liman ve denizcilikte işbirliği yapma kararı alması çok önemli. Liman kenti İzmir artık Ege ve Akdeniz’in limanlarına kopmaz ağlarla bağlanacak. Yine Selanik’le İzmir arasında planlanan ve iki ülke vatandaşlarının rahatça seyahat edebileceği Ropax (araç ve yolcu taşıyan gemi) seferleri için çalışmalar hızlandı. Turizm alanında imzalanan işbirliği anlaşması da Ege kıyıları ile Yunan adaları arasındaki turizm ve ticareti canlandıracak. 28 Mart’ta Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’yla İzmir’de düzenleyeceğimiz Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi Çalıştayı’nda iki ülkenin turizm hamlesine güçlü katkı koyacağız. İki ülkenin işbirliği sayesinde Ege Denizi, ölümlerin ve dramın değil, barışın ve kardeşliğin denizi olacak.” 

Hiç yorum yok: