"Zakir Kaya "Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Su Seni Deyiminin Anlamı ve Hikayesi
Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Su Seni ne demek? Geçme Namert Köprüsünden Koy Aparsın Su Seni deyimin açıklaması, anlamı, hikayesi, hakkında bilgi.
Anlamı; Bu deyim, “Üç kuruşluk menfaat için zalime boyun eğeceğine gel vazgeç, ne olursa olsun. Öleceksen de, başın dik öl,” mânâsında kullanılır.
Hikayesi; Çok çok eskiden, şimdiki Sakarya İli’nin merkez ilçesi olan Adapazarı, göl ortasında bulunan büyücek bir adaymış. Civarın en büyük pazarı, bu adada kurulurmuş.
Bu ada pazarına gidebilmek için tek yol , daha da eski zamanlardan, tâ Bizans’tan kalma sekiz gözlü bir taş köprüden geçmekmiş. (Bahsi geçen köprü hâlen “Beş Köprü Mevkii” adındaki yerde bulunmaktadır. Şimdiki Sakarya Nehri, o zamanlar bu köprünün altından akarmış. Tarihi kayıtlara göre Justinyen adındaki bir imparator tarafından yaptırılmış.)
Fakat zamanın açıkgöz zorbalarından biri, Delidumrul’a özenmiş, köprünün başını tutmuş ve gelenden geçenden “müruriye” (geçiş ücreti ) kesmekteymiş.
Bir gün derviş kıyafetli bir pir-i fâni âdem, köprüden geçmek istemiş. Bu Delidumrul zorba, ihtiyarcığın yakasına yapışmış ve “müruriye de müruriye” diye tutturmuş. Derviş; “Param pulum yok. İşim acele medet et, yol ver,” dediyse de dinletememiş. Biçare, geriye dönmüş. Dönerken, zorbaya şöyle demiş:
“Geçme namert köprüsünden, koy aparsın su seni,
Sinme tilki gölgesinde, koy yesin aslan seni. “
Sonra da, “Ya Allah” diyerek nehrin içine dalmış. Derviş suya girdikçe, nehir çekilmiş. Sular, geri geri akmaya başlamış . Nehir, kupkuru bir yol hâline gelmiş. O gün bu gündür, bu köprünün altından bir daha su akmamış.
Zakir Kaya KHA
Hiç yorum yok: